Om-sorgen.dk

Du er her: Velkommen Nyt fra om-sorgen.dk
torsdag den17oktober 2019

Nyt fra om-sorgen.dk

Efterårets mediekonkurrence for 6.-10. klasse: ”Døden er da noget, vi taler om.”

Da jeg mistede mit lille barn for 10 år siden, følte jeg mig enormt ensom. Mine omgivelser talte ikke særlig meget med mig om mit tab, og mange sagde slet ikke noget. Jeg følte et stort behov for at dele min sorg med nogen, idet sorgen flænsede mit indre op – jeg følte mig knust og amputeret. Men det var som om, at ingen forstod mig.

JP/Politikens Hus, Mary Fonden, Børn, Unge & Sorg og Østifterne står bag mediekonkurrencen 2019 for landets skoler. Mediekonkurrencen sætter netop fokus på det, der kan være svært at tale om, når vi mister. Vi bliver alle berørt af døden på et tidspunkt. Død, sorg og alvorlig sygdom kan være lettere at bære og lære at leve med, hvis vi kan dele med andre, hvordan det er at skulle forholde sig til et nyt livsvilkår og savne samt mindes én person, som man elsker virkelig højt. Men der er stadig en stor berøringsangst fra omgivelserne.

Mediekonkurrencen har til formål at gøre op med denne berøringsangst. Landets 6.-10.-klasser kan deltage i konkurrencen og udgive en avis eller nyhedssite om emnet. Måske er du lærer eller pædagog på en skole, hvor der er en klasse eller flere klasser, der er tilmeldt denne konkurrence – eller måske overvejer at blive det. Hvis du har brug for inspiration til forløbet med mediekonkurrencen, må du endelig kontakte mig. Jeg kommer gerne ud i klasserne og fortæller min historie samt svarer på elevernes spørgsmål. Jeg har før holdt oplæg i skoleklasser – du kan læse her, hvad lærer Rie Hougaard syntes om mit oplæg:

”Susanne besøgte mine fjerdeklasser i forbindelse med et emne om sorg, vi havde i faget Kristendomskundskab. Det var en rigtig god oplevelse for mig og mine elever. Susanne formåede at fange alle elever på den meget fine pædagogiske tilgang, hun havde til dette svære emne om død og sorg. Hun brugte bl.a. sin personlige erfaring med spædbarnsdød og fortalte i detaljer om sin lille drengs død og begravelse og sin og familiens sorgbearbejdelse. Samtidig med dette havde Susanne den fineste fornemmelse for, hvad børnene kunne klare at høre – og hun flettede små søde og sjove kommentarer ind, så der var plads til smil i alt det svære. Susanne opfordrede til at stille spørgsmål, og hun anerkendte og besvarede alle spørgsmål og var i fin dialog med børnene.
Jeg kan på det varmeste anbefale Susanne til at fortælle og formidle til børn (og voksne) om emnet død og sorg."
Rie Hougaard, lærer, Tommerup Skole

Du er velkommen til at kontakte mig på tlf.: 4076 6041 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvis du kunne tænke dig at høre mere om mig og mine oplæg.

Taler du om sorgen med dine medarbejdere?

Stort set alle mennesker vil på et eller andet tidspunkt blive udsat for at miste en nær person. Som arbejdsgiver - sammen med de øvrige kolleger - har du en betydningsfuld rolle i forhold til at give sorgstøtte. Arbejdspladsen udgør en vigtig del af en persons netværk. Men at tale om død og sorg har i mange år været tabuiseret i Danmark, og vi mangler et sprog for sorg, hvorfor det kan være svært at navigere i.

Billede taler du om sorg

Læs hele artiklen her, som er udgivet i det aktuelle nummer af Månedsmagasinet Erhverv Fyn - hele magasinet kan du hente her, og artiklen fra Om-sorgen.dk finder du på side 35.

Boganmeldelse: ”Giv sorgen ord – Sorgkultur i forandring”

Denne antologi på lidt over 400 sider bliver indledt med det meget sigende citat af Shakespeare: ”Giv sorgen ord; den sorg, der indestænges, får med sin hvisken hjertet til at sprænges”. Det, Shakespeare siger, er, at hvis sorgen ikke får udtryk, kan hjertet tage skade. Eller som der står skrevet senere i bogen – “en smerte, der deles, mister sin kraft”. Derfor er ”Giv sorgen ord – Sorgkultur i forandring” en vigtig bog, som giver et helt unikt og tværfagligt perspektiv på de forandringer, der er sket med sorgkulturen i Danmark i de senere år både i forhold til den forskningsmæssige tilgang, den professionelle praksis og almindelige menneskers opfattelse af og tilpasning til sorgen som et uundgåeligt livsvilkår.

Bogen er et stort og meget professionelt værk med tre redaktører i spidsen – professor i sociologi Michael Hviid Jacobsen, psykolog og ph.d. Mai-Britt Guldin og hospitalspræst Christian Juul Busch.

Jeg har lavet en boganmeldelse af "Giv sorgen ord – Sorgkultur i forandring" - læs hele min anmeldelse her.

 

Foredrag i Verninge Kirke

Onsdag den 27. marts 2019 kl. 19.00-20.00 holder jeg foredrag i Verninge Kirke, Odensevej 10, 5690 Tommerup. Her fortæller jeg min historie om det at få et dødfødt barn.

2009 var det værste år i mit liv - det var et sorgfyldt år, hvor jeg havde svært ved at tro på, at jeg nogensinde ville blive glad igen. Men den tragiske hændelse har siden vist sig at være blevet en gave for mig. På grund af oplevelsen lærte jeg, hvad lykke og glæde er. Sorg og glæde er yderst modsatrettede følelser, som til stadighed fylder hos mig.

Foredraget vil ud over min personlige beretning handle om det at miste, sorgbearbejdning, omgivelsernes reaktioner og en fortælling om, hvad sorgprocessen har haft og har af betydning for mit liv i dag.

Så hvis du har lyst til at høre en personlig beretning om det at miste et barn samt få gode råd til, hvad du som pårørende kan gøre, hvis én af dine nærmeste mister, så skal du deltage denne aften. Jeg fortæller min historie på en meget empatisk og omsorgsfuld måde.

Der vil blive serveret kaffe efter foredraget.

Kender du det?

Om-sorgen.dk har bidraget med en artikel med titlen "Kender du det?" i det aktuelle nummer af Månedmagasinet Erhverv Fyn - artiklen finder du her.

I artiklen beder jeg dig, der er arbejdsgiver, om at forestille dig, at én af dine medarbejdere mister én af sine nærmeste. Vedkommende sygemelder sig, hvilket ofte er nødvendigt og dermed ikke ualmindeligt, når et menneske bliver ramt af sorg. Du vil gerne støtte din medarbejder igennem sorgen, men du føler dig samtidig meget usikker på, hvordan du griber det an. Derfor er det en god idé at forberede sig på situationen, da sorg er noget, vi næsten alle sammen bliver ramt af på et tidspunkt i vores liv.

Om-sorgen.dk kan hjælpe dig med at få udarbejdet en sorgpolitik til virksomheden og rådgive dig og de andre ansatte. Om-sorgen.dk tilbyder også sorgstøtte i form af samtaler og sorggrupper.

Du finder det aktuelle nummer af Månedsmagasinet Erhverv Fyn her. Artiklen fra Om-sorgen.dk finder du på side 30.